Studenci II roku Filologii angielskiej na Erasmusie+ w Saragossie

W dniach od 6 do 10 maja br. dziesięcioro studentów drugiego roku kierunku Filologia Angielska (specjalizacji nauczycielskiej) pod opieką dr Magdaleny Wawrzyniak-Śliwskiej oraz dr Marii Fengler z Instytutu Anglistyki i Amerykanistyki wzięło udział w Blended Intensive Programme (BIP) – REAPSES – Corners of Learning Styles for Primary, Secondary and Higher Studies na Uniwersytecie w Saragossie. W projekcie oprócz polskich studentów uczestniczyli także studenci 4 innych europejskich uniwersytetów – West University w Timisoarze w Rumunii, Castelo-Escola Superior de Educacao z Portugalii oraz dwóch uniwersytetów włoskich:  Universita degli studi di Foggia oraz LUMSA Universita z Rzymu. Program zakładał kilkutygodniową pracę online a następnie pięciodniowe szkolenie w Hiszpanii. Celem projektu było zapoznanie uczestników z nową metodą nauczania opartą na czterech stylach uczenia się – teoretycznym, pragmatycznym, aktywnym i refleksyjnym. Studenci najpierw określali swój własny styl uczenia się a następnie opracowywali cykl zajęć tematycznych zawierający zadania wykorzystujące każdy ze styli. Podczas części zdalnej studenci pracowali samodzielnie, natomiast w Saragossie – w grupach międzynarodowych.

Uczestnicy BIPu zapoznali się z życiem i twórczością hiszpańskiego malarza i grafika okresu romantyzmu Francisco Goi poprzez zadania opracowane według metody REAPSES. Oprócz zajęć mieli także szansę zwiedzić Saragossę, a w niej Bazylikę Katedralną Nuestra Señora del Pilar, w której znajdują się freski Goi oraz lokalne muzeum Goi. Odwiedzili także Fuendetodos miejsce urodzenia artysty, jego dom rodzinny oraz poświęcone mu muzeum.

Na zakończenie studenci w grupach międzynarodowych z sukcesem pracowali nad tematem dotyczącym doświadczeń związanych z programem BIP i Erasmus+, opracowując go z wykorzystaniem metody REAPSES. Za pomocą sztucznej inteligencji oraz własnej kreatywności studenci stworzyli piosenkę, krótkie opowiadanie, kilka quizów i gier oraz ankietę podsumowującą doświadczenia projektowe. Cała wyprawa do Hiszpanii została zwieńczona uroczystym obiadem w restauracji Muzeum Historii Naturalnej.

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Karamon, dr Magdalena Wawrzyniak-Śliwska

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: poniedziałek, 3. Czerwiec 2024 - 14:25; osoba wprowadzająca: Anna Malcer-Zakrzacka Ostatnia zmiana: środa, 5. Czerwiec 2024 - 07:35; osoba wprowadzająca: Anna Malcer-Zakrzacka