CONVIVIUM w Gdańsku: spotkanie idei, praktyk i przyszłości

Od 15 do 17 października 2025 r. Uniwersytet Gdański jest gospodarzem spotkania zespołów roboczych międzynarodowego projektu CONVIVIUM: New European Bauhaus Solutions in Food, Living Heritage, and Conviviality. Wydarzenie zgromadzi badaczy, artystów i praktyków z całej Europy, którzy wspólnie zastanowią się nad tym, jak możemy żyć razem – dobrze i twórczo.

z

Projekt bada zjawisko bycia razem, życia wspólnotowego i związanych z nim praktyk towarzyskich i tradycji kulinarnych. Conviviality rozumiane jest nie jako abstrakcyjne hasło, ale jako codzienna praktyka współżycia, dzielenia się i współtworzenia kultury. Dr Irena Chawrilska, kierowniczka gdańskiego zespołu projektowego, wyjaśnia, że ta bardzo szczególna towarzyskość objawia się nie tylko w rozmowie czy w pracy zespołowej, lecz także w kuchni, na targu, w miejskim ogrodzie.

Trzy dni obrad w Gdańsku odzwierciedlają tę filozofię w praktyce.

Pierwszy dzień (15 października) rozpocznie się od wystąpień liderki projektu prof. Carmen Soares z Uniwersytetu w Coimbrze, architekta i członka rady projektu Pedro Gadanho oraz gościa specjalnego Fabio Parasecoliego, współautora książki The Pierogi Problem. Uczestnicy wezmą następnie udział w sesjach roboczych skupionych na aparacie pojęciowym, którym posługują się w projekcie.

Drugiego dnia (16 października) zespoły przeniosą się do restauracji Mały Holender w Żelichowie, gdzie odbędzie się warsztat serowarski i dyskusja wokół książki The Pierogi Problem – refleksja o tym, jak jedzenie kształtuje tożsamość i wspólnotę.
 

Trzeci dzień (17 października) poświęcony będzie prezentacjom efektów pracy poszczególnych zespołów badawczych. Odbędzie się też Zgromadzenie Ogólne projektu.

Na tym nie koniec. W sobotę 18 października, w przestrzeni HUBA (ul. Narzędziowców / Niterów, Gdańsk) odbędzie się otwarty dla publiczności dzień warsztatowy Jedzenie – Natura – Miasto: Praktyki Towarzyskie, współorganizowany z Fundacją Plony, Grid Arthub i Fundacją LAS. Spotkanie poświęcone będzie relacjom między jedzeniem, miastem i naturą. W programie znalazły się m.in. warsztaty kolażu, zajęcia uważności i mapowanie krajobrazu kulinarnego Gdańska.

„Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych kulturą kulinarną i sposobami wspólnego bycia w świecie. Nie trzeba się wcześniej zapisywać. Wystarczy przyjść i spędzić miło czas” – zachęca dr Irena Chawrilska.

„W Gdańsku towarzyskość nie będzie hasłem, lecz praktyką, której można doświadczać i którą należy współtworzyć” — podkreślają dr Agata Bachórz, dr Michał Pruszak, dr Miłosz Wojtyna z Uniwersytetu Gdańskiego, którzy razem z dr Chawrilską pracują w tym międzynarodowym przedsięwzięciu.

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: wtorek, 14. Październik 2025 - 09:36; osoba wprowadzająca: Anna Malcer-Zakrzacka Ostatnia zmiana: wtorek, 14. Październik 2025 - 09:41; osoba wprowadzająca: Anna Malcer-Zakrzacka